Kennisdossier  
  
 
Fust en verpakking

In de AGF-sector worden allerlei typen verpakkingen gebruikt. Een deel van de verpakkingen wordt gedurende het logistieke traject vervangen door de schakels in de keten.

De consument koopt het product uiteindelijk los of voorverpakt. Dit kan met een vast of variabel gewicht zijn. Het product dat los verkocht wordt, gaat meestal in meermalig fust dat retour gaat naar de leverancier. Denk hierbij aan de blauwe poolbakken die veelvuldig in omloop zijn. Maar het kan ook zijn dat producten in eenmalig fust zoals dozen of kratjes zit. Losse producten kunnen per stuk verkocht worden, bijv. een avocado met een vaste prijs. Maar losse producten kunnen ook met variabel gewicht afgerekend worden waarbij ze dus in de winkel of bij de kassa afgewogen worden tegen een prijs per kg, zoals losse appels. Hoewel veel los verkocht product afgewogen wordt en dus variabel in gewicht is, is dit vaak wel tegen vast gewicht van de leverancier naar de afnemer gegaan, bijvoorbeeld een doos tomaten van 5 kg.

  
 
Voorverpakte producten  

Voorverpakte producten zijn vaak vast (standaardartikel) bijv. een schaaltje met 6 tomaten krijgt al een GTIN waarbij de prijs al vast ligt. Het is dus afhankelijk van de combinatie van het product en type verpakking, welke codering gebruikt wordt (bijv. EAN-13 of 23-code) in de winkel. Tussen de handelspartijen heeft men met EAN-128 codering te maken. Ook de emballage wordt gecodeerd maar niet fysiek, alleen administratief.